#قیام_غیرت
فروغی نخست وزیر وقت، شاه را به سفری ۳۰ روزه برد و این آغاز افکار غرب گرایانه رضاشاه بود؛ وی تصمیم گرفت ایران را تبدیل به ترکیه کند و با تبعیت کورکورانه دستور پوشیدن کلاه شاپو را برای مردان صادر کرد، پس از مدتی و با آماده کردن شرایط دستور کشف حجاب زنان را داد؛ اما این باعث خشم شدید مردم شد.
آن زمان مردان عمامهای به نام مندیل بر سر میگذاشتند؛ شاه بعد از سفرش به ترکیه به مردم دستور داد کلاه شاپو بر سر گذارند که این خشم مردم را بر انگیخت و اعتراضشان را در قالب جمله “من تشبَّه بقوم فهو منهم” بیان کردند؛ به عبارتی آنها اعتقاد داشتند کسی که از قومی تقلید کند از آن گروه محسوب میشود لذا تقلید از غرب را نمیپذیرفتند.
کشف حجاب اجباری زنان توسط رضا خان باعث نارضایتی اصلی مردم شد. آیت الله طباطبایی قمی برای مصالحه با شاه به تهران رفت، اما در بدو ورود دستگیر شد و این موضوع خشم مردم را بر انگیخت و باعث شد مردم در مسجد گوهرشاد تجمع کنند.
پرچم دار این قیام محمد تقی بهلول معروف به شیخ بهلول واعظ بود و به نیابت از مردم این قیام را رهبری میکرد، بر منبر سخن میراند، مردم را به ایستادگی در برابر حکومت فرامی خواند. موعظه شیخ بهلول دو سه روزی ادامه یافت؛ او در منبر سخنان تندی ایراد کرد که شنوندگان را کاملاً تحت تأثیر قرار داد. مردم خواستار آزادی آیت الله طباطبایی قمی و برچیده شدن قانون کشف حجاب بودند؛ خبر تجمع مردم در مسجد گوهرشاد به رضا شاه رسید و او دستور به گلوله بستن مردم را صادر کرد و این سرآغاز کشتار مردم بی گناه بود، در ۲۱ تیر ۱۳۱۴ ه. ش بالغ بر ۲ هزار نفر غرق در خون شدند.حکومت پیکر کشتهشدگان را بدون رعایت آیینهای شرعی در گوری دستهجمعی در محله خشت مالها و باغ خونی مشهد به خاک سپرد.
پس از واقعه مسجد گوهرشاد، محمد تقی بهلول به علت تحت تعقیب بودن به افغانستان گریخت. در آن جا نیز دست از مبارزه سیاسی برنداشت و به همین علت به زندان افتاد و مدت ۳۰ سال را در اسارت گذراند. همچنین رژیم پهلوی در همان سال آیتالله سید حسین طباطبایی قمی را از ایران به عراق تبعید کرد.
▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎
منابع:
گنجینه معارف