عالمة غیر معلّمه
امام سجاد علیه السلام: يا عَمَّةَ!…. أَنْتِ بِحَمْدِ اللهِ، عالِمَةٌ غَيْرُ مُعَلِّمَةٍ، فَهِمَةٌ غَيْرُ مُفَهِّمَةٌ(بحار الانوار، ج 45، ص 199)
عالمة غیر معلّمه از جمله لقب های حضرت زینب سلام الله علیها است که از طرف امام سجاد علیه السلام، پس از خطبه غرّا حضرت زینب سلام الله علیه به آن معظّمه داده شد.
? حضرت سجاد علیه السلام براساس تعارفات معمولی چنین لقبی را به کسی هر چند به عمۀ خود عطا نمی کند؛ بدون تردید، رمز و رازی در عالِم بودن حضرت زینب سلام الله علیها بدون معلّم و آگاه بودن ایشان بدون یاد دهنده و استاد نهفته است.
? حضرت زینب سلام الله علیها عالم و دانشمند است. تامّل در شخصیت آن حضرت و گذر بر فعالیت های علمی و فرهنگی ایشان، مراتب علمی آن بانو را روشن میکند:
?نقل خطبۀ فدک
حضرت زینب سلام الله علیها همان بانویی است که ابن عباس خطبه ی فدک حضرت فاطمه سلام الله علیها را از او روایت کرده است و در آغاز خطبه می گوید: ” این خطبه را عقیله ی ما زینب دختر علی علیه السلام برای ما روایت کرد.”
بر کسی پوشیده نیست که نقل چنین خطبه ای در سن پنج یا شش سالگی و حفظ کامل آن با آن همه بلاغت و جامعیت، نشانۀ کمال رشد، فهم، علم و دانایی اوست و می توان گفت که ایشان عطیۀ الهی بوده و ویژگی های خاصی داشته است.
? مجالس درس و تفسیر قرآن
از خصائص زینبیه نقل شده است که حضرت زینب سلام الله علیها در کوفه مجلس درس برای زن ها تشکیل داد و برای آن ها قرآن را تفسیر می کرد و در یکی از روزها به تفسیر سورۀ «کهیعص» مشغول بود که امیر مومنان علیه السلام از در وارد شد و از دخترش پرسید «کهیعص» را تفسیر می کنی؟ عرض کرد: بلی، فدایت شوم. علی علیه السلام فرمود: ” ای نور دیده! این حروف رمزی است در مصیبت وارده بر شما عترت پیغمبر صلوات الله علیه و سپس سخنانی در این باره به حضرت زینب سلام الله علیها فرمود.
? نقل حدیث امّ ایمن
مصداق دیگری از کمالات علمی حضرت زینب سلام الله علیها که گویای فطانت و خوش حافظه بودن ایشان می باشد در حدیث معروفی به حدیث ام ایمن آشکار است.
این حدیث همان خبر فاجعۀ کربلا و شهادت برادر او حضرت امام حسین علیه السلام و به اسارت رفتن خاندانش می باشد که امّ ايمن که آن را از رسول خدا شنیده بود برای آن حضرت بازگو کرد.
حضرت زینب این حدیث را در اواخر عمر حضرت علی علیه السلام به آن حضرت عرض و درستی آن را دریافت کرد در حالی که سال ها از آن روز که این حدیث را شنیده بود می گذشت.
جالب توجه اینکه حضرتش این حدیث را سال ها بعد (11 عاشورای 61 هجری) برای حضرت سجاد علیه السلام نیز بیان کرد.
? نکته دیگری که از مطلب امام سجاد علیه السلام بر می آید این که آن بزرگوار این مراتب علمی را بدون شاگردی در محضر شخصی خاص به دست آورده است و معنای غیر معلمه و غیر مفهمه نمی تواند جز این باشد.
سخنان حضرت زینب سلام الله علیها در طول مسافرت کربلا، کوفه و شام و خطبه ها و سخنرانی هایی که در فرصت های مختلف در برابر ستمکاران و طاغیان آن زمان و مردم ایراد فرموده است، نشان می دهد که علم، دانش و کمال آن بانوی بزرگوار اکتسابی و از راه تحصیل و تعلیم نبوده است بلکه عنایت الهی و جنبۀ خارق العاده ای داشته است.
بر این اساس، جدای از اصالت و ریشۀ خانوادگی و استفاده از نفس گرم رسول خدا صلوات الله علیه و استفاده از محضر پدر بزرگوار علیه السلام و هم نشینی با دو سیّد جوان اهل بهشت امام حسن و امام حسین علیهما السلام عنایات و تفضّلات الهی را بایستی در اندوخته های علمی و کمالات فرهنگی و معنوی زینب سلام الله علیها موثر دانست.
منابع
1. كتاب خصائص زينبيه سيّد نور الدين جزائرى
2. زينب كبرى علّامه سیّد محمد كاظم قزوينی
3. زينب، عقيله بنى هاشم از آقای هاشم رسولی
...
فرم در حال بارگذاری ...
فاطمه العلیله از داستان تا حقیقت...
⬛ سوال: آیا امام حسین علیه السلام دختری به نام فاطمه صغری داشت که به دلیل بیمار بودن در مدینه ماند و همراه پدر به کربلا نرفت؟
? در منابعی مانند؛ ارشاد مفید، تاج الموالید و … که به ذکر نام فرزندان معصومان میپردازند، از میان فرزندان امام حسین علیه السلام تنها به یک «فاطمه» اشاره شده است، اما در برخی منابع، روایتی وجود دارد که حضرت علاوه بر دخترانی که همراه خود به کربلا بردند، دختری به نام فاطمه صغری داشتند که در مدینه باقی ماند و به وسیله کلاغ از جریان شهادت پدرشان اطلاع پیدا کردند.[1]
?امام باقر علیه السلام به نقل از پدرشان امام سجاد علیه السلام فرمود: «زمانی که امام حسین علیه السلام به شهادت رسید، کلاغ سیاهی خود را به خون حضرت آغشته نموده، خود را به مدینه رساند و بر روی دیوار خانه فاطمه صغری دختر امام حسین علیه السلام فرود آمد. فاطمه صغری با مشاهده این پرنده به شدت شروع به گریه نمود و اشعاری خواند که ترجمهاش این است:
کلاغ سیاه خبر مرگ آورد. من گفتم: اى کلاغ واى بر تو! خبر مرگ که را آورده اى؟
گفت: خبر مرگ امام آوردهام گفتم: کدام امام؟ گفت: آن امامى که در انجام کارهای نیک موفق بود. همانا او حسین علیه السلام است که در کربلا میان شمشیرها و نیزهها به شهادت رسید. براى حسین گریه کن و اشکى بریز که امید ثواب از خدا داشته باشى.
گفتم: حسین؟ به من گفت: حقا او در خاک کربلا آرام گرفت.
سپس آن کلاغ برخاست و نتوانست جواب بگوید و من از این مصیبت که بر من وارد شد بعد از دعایی که به اجابت رسید گریان شدم.
امام باقر علیه السلام در ادامه فرمود: وقتی فاطمه صغری خبر را به اهل مدینه رساند، مردم گفتند: فرزندان عبد المطلّب سحر و جادو میکنند! چیزی نگذشت که خبر شهادت امام حسین علیه السلام به آنان رسید.[2]
? البته برخی معتقدند که این گزارش صحیح نبوده و تمام دختران امام حسین علیه السلام در کربلا حضور داشتند.[3]
⚫ به هر حال، آنچه در برخی از سایتها آمده که ایشان به دلیل بیمار بودن در کربلا حاضر نبود؛ از اینرو به ایشان «فاطمه علیله» میگویند، در منابع معتبر، دلیلی بر این ادعا دست یافته نشده است.
پی نوشت:
1. دختران امام حسین علیه السلام ، 9679 (www.islamquest.net).
2. خوارزمی، موفق بن احمد، مقتل الحسین علیه السلام، ج2، ص 105.
3. تاریخ مدینه دمشق، ج 70، ص 24.
فرم در حال بارگذاری ...
خرمشهر تمام ایران بود
تقریبا ۴۰ سال گذشته… از آزاد سازی شهری که کل ایران بود… آری خرمشهر کل ایران بود. آزادی شهری که مردمش ۸ سال تا پای جان ایستادگی کردند، زن و مرد، پیر و جوان، همه مثل هم، لباس های خاکی، چهره هایی خسته وغبارآلود اما با چشمانی هوشیار و گوش به فرمان ولایت.
هر یک به کاری مشغول بود، عده ای در حال ساخت کوکتل مولوتف، عده ای مجروحان را پانسمان می کردند، نوجوانان و جوانان تمرین رزم میکردند و آن که کاری نمیتوانست انجام دهد در حال عبادت و دعا برای آزادی شهری که در چنگال بعثی ها افتاده بود.
بعثی ها از عبادت چه میدانستند، بعثی ها جز قتل و غارت و تجاوز چه می دانستند؟
نقاشی های کودکان دیگر سرسبزی زمین، آبی آسمان و زردی خورشید نداشت، هرچه بود سرخی خون بود بر چهره ها، بر سربند های رزمندگان، بر دیوارهای شهر، دیگر حتی آسمان هم سرخ بود، دل پدر و مادرها هم از غم شهادت میوه های دلشان خون آلود شده بود.
هشت سال سرخی آسمان این کشور طول کشید، هشت سال صدای پوتین های بعثی ها لرزه بر اندام مردم انداخت. تا روز سوم خرداد سال ۶۱، سکوت شکست و تمام دنیا خبری را شنید که به فرموده سید علی خامنه ای (مدظله العالی)؛ تا یکی دو روز خبرگزاری های دنیا حاضر نبودند این خبر را پخش کنند و با چشم تردید به آن نگاه می کردند[1]، “خرمشهر را خدا آزاد کرد“، اما چه حیف که بزرگ مردان سرزمینم نبودند، دیگر محمد جهان آرا نبود که این پیروزی را با مردمانش جشن بگیرند.
و چه زیبا رهبر کبیر انقلاب اسلامی(رحمه الله علیه) فرمود: خوزستان دِین خود را به اسلام ادا کرد.
1. رهبر انقلاب، ۱۳۸۱/۳/۱
#به_قلم_خودم
فرم در حال بارگذاری ...
شبهه رمضانی
? شبهه: اگر نماز قضا دارید، حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله فرمود: هر که نماز قضا بر ذمهاش باشد. قبل از ظهر جمعه آخر ماه رمضان چهار رکعت نماز بخواند. به ۲ سلام. در هر رکعت بعد از حمد یک مرتبه آیةالکرسی و ۱۵ مرتبه سوره کوثر. این نماز، ثواب ۲۰۰ سال نماز قضا را کفایت میکند و روایت دیگر از آن حضرت ثواب ۴۰۰ سال و روایت از امیرالمؤمنین ۶۰۰ سال و از حضرت رسول صل الله علیه و آله سوال کردند مردم آخرالزمان بیش از ۱۰۰ سال عمر نمیکنند. حضرت رسول صل الله علیه و آله فرمود: نماز قضاهای پدر و مادر و قربای او را کفایت میکند و بعد از نماز این دعا را بخوانید:
بسم الله الرحمن الرحیم
یا سامِعَ الصَّوتِ یا جامِعَ الفوَتْ یا مُحْیَ الْعِظام بَعْدَ الْمَوتْ صَلِّ عَلی مُحمَّد و آل مُحمَّد وَاجْعَل لی فَرَجالی وَمَخْرَجاً مِمّا اَنَا فیهِ اِنَّکَ تَعْلَمَ وَاَنْتَ تَقْدِرَ وَلا اَقدِر وَاَنْتَ عَلّامُ الْغُیوب یا واهِبَ العْطَا یا غافرَ الْخطا یا یاسُبّوُح یا قُدّوُس یا رَبَّ الْمَلائَکَةِ وَالرّوح رَبِ غْفِرْ وَرْجَمْ وَتَجاوَرزْعَمّا تَعَلَمْ اِنَّکَ اَنْتَ العَلِیُّ الَاعْظَمْ یا ساتِرَ الْغُیوُب یا کاشِفَ الکُروُب یا غافِرَ الذَنُوبَ یا ذَالْجَلالِ وَالِاکْرام برحمتک با ارحم الراحمین
▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
در مورد صحت یا سقم این حدیث باید گفت؛
اولاً: طبق جستوجویی که در منابع معتبر روایی شیعه بوده، این روایت را یافته نشد.
ثانیاً: بر فرض وجود چنین روایتی مفاد آن با سایر روایات قطعی و معتبر در تعارض است. زیرا روایات متعددی دلالت بر «وجوب قضاء ما فات کما فات» [1] دارد؛ یعنی قضاء نمازی که فوت شده و از دست رفته، باید همان گونه که از دست رفته باشد. اگر ۲ رکعت بود ۲ رکعت، اگر شکسته بوده شکسته و …. بنابراین هیچ چیزی، جز به جا آوردن نمازهای قضا شده نمیتواند جایگزین آن شود.
نکته؛ بر فرض صحت سند، منظور این است که ثواب نمازهای قضا را دارد، نه این که جای آن را پر کند. مثل اینکه درباره برخی کارها گفته شده ثواب حج را دارد. معنای آن این نیست که اگر مستطیع هست، نیازی به حج رفتن نیست.
بنابراین به نظر میرسد این شبهه به منظور تخریب باورها و ادا نشدن تکالیف مکلفان منتشر شده است. در واقع برای متزلزل کردن اعتقاد مردم نسبت به فریضه نماز است و افرادی با جعل و انتشار این نوع مطالب درصدد هستند که از ارزش و اعتبار این امر مهم دینی بکاهند تا این امر در ذهن مردم نهادینه شود که اگر نماز نخواندی مهم نیست؛ چرا که در اوقاتی مخصوصی میتوان همه آن را یک جا بجا آورد و جبران کرد!
پ.ن:
۱ـ شیخ حر عاملی، وسائل الشیعه، مؤسسه آل البیت، سال ۱۴۰۹ هـ.ق، ج۸، ص ۲۶۸.
فرم در حال بارگذاری ...
فلسطین هدف مشترک...
رهبر معظم انقلاب اسلامی (مدظله العالی): دنیای اسلام اگر بخواهد به عزت برسد، بایستی وحدت، اتحاد و اتفاق را از دست ندهد. دنیای اسلام اگر بخواهد به قدرت و عزت برسد، باید در مقابل صهیونیسم بایستد. ۱۳۹۶/۹/۱۵
?چرا فلسطین، مسئله مهم جهان است؟
۱. توطئه استعمار (#دور_از_خانه)
هیچ یک از ملت های جهان با چنین رنج و اندوه و اقدامی ظالمانه مواجه نبوده اند که در یک توطئه، کشوری به طور کامل اشغال شود و ملتی از خانه و کاشانه خود رانده شوند و به جای آنان، گروهی دیگر از جای جای جهان بدان جا گسیل شوند.
۱۳۹۵/۱۲/۳
۲. پایگاه نظامی (#بازی_استکبار)
این دولت و جامعه جعلی [اسرائیل] در حساس ترین نقطه جهان اسلام، نقش یک پایگاه نظامی امنیتی و سیاسی را برای دولتهای استکباری بازی کرده است.
۱۳۹۰/۷/۹
۳. نقشه دشمن (#دشمن_حیله_گر)
قصد صهیونیست ها این است که از نیل تا فرات را بگیرند. منتها، ابتدا با حیله و ترفند، جای پای خودشان را قرص کنند و بعد که جای پای محکم شد، با فشار، حمله، آدمکشی و استفاده از زور و خشونت تا جایی که میتوانند پیش بروند.
۱۳۷۱/۱/۷
۴. سلاح اتمی (#خطر_جهانی)
اسرائیل، یک خطر امنیتی، نه فقط برای مردم خودش، بلکه برای کل منطقه است. برای اینکه زرّادخانه (انبار مهمات) اتمی دارند و باز هم تولید می کنند.
۱۳۷۸/۱۰/۱۰
۵. نقطه پایان (#بیداری_اسلامی)
نیرو گرفتن نهضت بیداری اسلام از قضیه فلسطین میتواند نقطه پایانی بر دوران عقب ماندگی، ضعف و حقارت ملتهای مسلمان باشد.
۱۳۹۰/۷/۹
۶.بحران ساز (#ریشه_بحران_را_بِکَن)
ریشه بحران در منطقه خاورمیانه رژیم صهیونیستی این است؛ تا وقتی که ریشه بحران هست، بحران هم هست.
۱۳۷۹/۷/۲۹
۷.حسینی یا یزیدی (#خطکشِ_انسانیت)
فلسطین، مسئله بشریت و شاخص پایبندی به اصول انسانی و ضدیت با اصول انسانی است.
۱۳۸۸/۱۲/۸
۸.بیماری خطرناک (#اسرائیل_غده_سرطانی)
وجود این غده سرطانی، مایه جنگ، اختلاف، دو دستگی و سیاستهای غلط در این منطقه شده است.
۱۳۸۹/۱۲/۲
۹.وظیفه همگانی (#قطعه_جدانشدنی)
در بین همه مذاهب اسلامی، هیچ اختلافی نیست که اگر قطعه ای از خاک اسلامی به وسیله دشمنان اسلام جدا شد، همه باید مجاهدت و تلاش برای برگرداندن آن قطع به سرزمین اسلامی را وظیفه خودشان بدانند.
۱۳۷۹/۹/۲۵
۱۰.سرنوشت مشترک (#آینده_نگر_باشیم)
امروز هر حادثهای که در فلسطین رخ دهد، به طور مستقیم به سرنوشت کشورهای اسلامی اثرمیگذارد. امروز ملت های مسلمان برای فلسطین هر کار بکنند، برای خود و به نفع خود کردهاند.
۱۳۸۱/۹/۳
۱۱. رسم مسلمانی (#هم_گرایی)
ملت های مسلمان و آزادی خواه با هر سلیقه و روش، می توانند در یک هدف گردِهم آیند و آن فلسطین و ضرورت تلاش برای آزادی آن است.
۱۳۹۵/۱۲/۴
۱۲. فلسطین آزاد می شود (#بازنده_دشمن)
قطعاً دشمن نمی تواند در قضیه فلسطین، موفق شود و فلسطین آزاد خواهد شد؛ تردیدی نیست که فلسطین آزاد خواهد شد.
۱۳۹۶/۹/۱۵
احسنت
واقعا هم همین طور هست به امیدروزی که جهان اسلام به اتحاد و یکپارچگی برسد
فرم در حال بارگذاری ...