رکن یمانی
خوشتر آن باشد که وصف دلبران
گفته آید در حدیث دیگران
در مورد ولادت امام علی علیه السلام در منابع اهل تسنن از شخصی به نام یزید بن قعنب روایت شده است: با گروهی از قریش در کنار کعبه بودیم که ناگهان فاطمه بنت اسد در حالی که درد زایمان داشت کنار کعبه آمد و خدا را به این خانه مقدس و بانی آن سوگند داد تا درد را بر او تسکین دهد. ناگهان در مقابل چشمان حیرتزده ما دیوار کعبه شکافته شد و فاطمه بنت اسد داخل خانه کعبه شد و دیوار به هم آمد.
شگفتزده سراغ درب کعبه رفتیم و دیدیم بسته است. سراغ کلیددار کعبه فرستادیم. او آمد و قفلی که همیشه بهراحتی گشوده میشد هرچه کرد باز نشد. فهمیدیم در آن حکمتی نهفته است.
بعد از سه شبانهروز دیوار خانه کعبه از همانجا دوباره شکفته شد و فاطمه بنت اسد در حالی که نوزاد مطهر و مقدس خود را در آغوش گرفته بود بیرون آمد. دیوار کعبه مجددا به هم آمد و او خدا را سپاس گفت که به او توفیق داد نوزاد خودش را در مقدسترین مکان به دنیا آورد.
این فضیلت بزرگی است که برای هیچیک از اولیاء بزرگ الهی حاصل نشده، هر چند که مخالفان به مقام عظیم امیرالمومنین امام علی علیه السلام که نتوانستهاند آن فضیلت بزرگ را انکار کنند، با جهل و تعصب کور گفتهاند بنابر نقلی پیش از علی هم «حکیم بن حزام» یکی از سران مشرکین مکه در کعبه به دنیا آمده بود که این دروغی بیش نیست.
منابع:
کشف الیقین؛ علامه حلی
الامالی؛ شیخ صدوق
روضه الواعظین؛ فتال نیشابوری
ارشاد القلوب؛ حسن بن محمد دیلمی
امام علی النقی(ع) و زیارت غدیریه
با عرض تبریک به مناسبت ولادت دهمین اختر تابناک امامت به “زیارت غدیریه” به عنوان دومین زیارت نامه مفصل امام توضیح مختصری بیان می شود.
??زیارت غدیریه زمانی از سوی حضرت انشاء می شود که متوکل عباسی ایشان را از مدینه به سامرا منتقل کردند، حضرت این زیارت نامه را در نجف انشاء می کنند، این زیارت نامه، منبع غنی قرآنی و روایی در خصوص ولایت امام علی(علیه السلام) است اما متأسفانه به خوبی در جامعه و در بین مردم شناخته نشده است.
??زیارت غدیریه، با بیان فضایل، سوابق دینداری و جهاد و سختیها و محنتهای مولا علی(علیه السلام) در دوران خود، نمونه کامل و جامعی از عقاید شیعه به مسئله ولایت حضرت امیرالمومنین(علیه السلام) است که توسط امام هادی(علیه السلام) در روز عید غدیر در حرم جدشان علی(علیه السلام) انشا کردند.
??زیارت غدیریه، زمزمه روحنواز دهمین اختر تابناک آسمان امامت و ولایت در وصف امام علی(علیه السلام) و ولایت است که در آثاری چون مفاتیح الجنان، جلد دوم موسوعه زیارات المعصومین(علیهم السلام)، آثار علامه مجلسی و … ذکر شده است؛ «زیارت غدیریه» منبعی ارزشمند از دلایل قرآنی و روایی ولایت علیابنابیطالب(علیه السلام) است که در بخشهای مختلف آن، وجوه تشابه امیرمومنان علی (علیه السلام) با سایر انبیای الهی بیان شده است.
??در فرازی از این زیارت آمده است که «پس سهم خویشان پیامبر را از باب فریب براى تو مقرّر داشتند، ولى به جور و ستم از اهلش برگرداندند چون حکومت به تو برگشت با خویشان پیامبر در حالى که از آن دو نفر روى گردان بودى، به خاطر پاداشى که نزد خدا براى تو بود، به همان صورت عمل کردى که آن دو نفر عمل کردند، پس گرفتارى تو به آن دو نفر به گرفتارى پیامبران(درود خدا بر ایشان)در هنگام تنهایى و بى یاورى شبیه شد و در آرمیدن در بستر پیامبر شبیه به اسماعیل ذبیح(درود بر او)شدى چه آنکه تو نیز مانند او قبول کردى و اطاعت نمودى به همان صورت که اسماعیل صابرانه و پاداشخواهانه اطاعت کرد».
??امام علی(علیه السلام) در جای دیگری از زیارت غدیریه به هارون برادر حضرت موسی(علیه السلام) تشبیه شده که آمده است: «سپس گرفتاریت در جنگ صفین، درحالى که قرآنها از روى حیله و فریب به نیزهها بالا رفته بود، در نتیجه شک و تردید پیدا شد و حق به یک سو افتاد و از گمان پیروى شد، این گرفتارىات شبیه به گرفتارى هارون شد، زمانی که موسى او را بر قوم خود امارت داد، آنها از او پراکنده شدند، هارون بر سر آنان فریاد مىزد و مىگفت: اى مردم شما به گوساله آزمایش شدهاید به درستى که پروردگار شما خداى بخشنده است، از من پیروى کنید و از دستورم پیروى نمایید، گفتند همچنان روى آور به گوساله خواهیم بود، تا موسى به سوى ما بازگردد!! و همچنین تو اى امیرمومنان، همین که قرآنها بالا رفت گفتى: اى ملّت شما به آن آزمایش شدید و گرفتار نیرنگ گشتهاید، امّا از خواسته تو سرپیچى کردند و با تو به مخالفت برخاستند.»
??سرتاسر «زیارت غدیریه»، شاهد و گواهی است بر ولایت امام علی(علیه السلام)، وقتی که امام هادی(علیه السلام) در فرازهای مختلفی از این زیارت عبارات مختلفی را در وصف اولین امام معصوم(علیه السلام) میفرماید: «شهادت مىدهم که تویى برادر رسول خدا، جانشین و وارث علمش، و امین او بر قانونش و جانشین او در امّتش و شهادت مىدهم که تویى امیرمؤمنان آن حقّى که قرآن به ولایتت گویا شد و رسول خدا(صل الله علیه و آله) در این زمینه براى تو از امّتت پیمان گرفت و شهادت مىدهم که تو و عمو و برادرت کسانى هستید که با خدا با جانهایتان معامله کردید.»
??امام هادی(علیه السلام) در فراز دیگری از این دعا، از شککننده درباره ولایت امام علی(علیه السلام) به عنوان رویگردان از دین یاد کرده و آورده است: «شهادت مىدهم اى امیرمؤمنان که شک کننده درباره تو به رسول امین ایمان نیآورده و اینکه روى گرداننده از ولایت تو به ولایت غیر، معاندانه روى گردان از دین است، دین میانهاى که پروردگار جهانیان براى ما پسندیده و آن را روز غدیر به ولایت تو کامل نموده است.»
??چه خوب است فرصت دهه ولایت را غنیمت دانسته و در آستانه عید سعید غدیر خم، با زیارت غدیریه امام هادی(ع) که در بین مردم ناشناخته مانده است، انس بیشتری گرفته و با جایگاه امامت و ولایت بیشتر آشنا شویم.
خداوند بخاطر علی علیه السلام چه میکند؟
?️یازده حدیث قدسی در فضائل حضرت علی علیه السلام:
حدیث قُدسی کلامی است که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله آن را از خداوند نقل میکند، به آن حدیث ربانی و حدیث الهی نیز میگویند. در این احادیث، معنی و مضمون از خداوند و الفاظ از پیامبر است؛ مضمون مورد نظر ممکن است به واسطه فرشته و یا الهام و یا القا در خواب به پیامبر منتقل شده باشد. این احادیث معمولا با کلماتی مانند «قال الله» یا «یقول الله» شروع میشوند. حدیث قدسی با قرآن تفاوت دارد؛ زیرا قرآن از لحاظ مفهوم و لفظ از جانب خداوند (جل جلاله) است ولی حدیث قدسی فقط مضمونش از جانب خداوند است.
?️در کتاب “امیرالمومنین علیه السلام در کلام چهارده معصوم علیهم السلام “یازده حدیث قدسی روایت میکند که به شرح زیر است:
?️قالَ الله جلَّ جَلَالُهُ: 《یا محمد اقراء علی علی بن ابی طالب امیر المؤمنین فما سمیت بهذا احدا قبله ولا اسمی باحدٍ بعده》ای محمد! علی ابن ابی طالب را امیر المؤمنین علیه السلام بخوان . قبل از او این نام را به کسی نگذارده و بعد از او به کسی نامگذاری نخواهم نمود.[1]
?️《لَو اِجتَمَعَ النَّاسُ کُلُّهُمْ عَلَی وَلَایَهِ عَلِیٍّ علیه السلام مَا خَلَقْتُ النَّارَ》اگر همه مردم بر ولایت حضرت علی علیه السلام می پیوستند آتش جهنم را خلق نمی کردم.[2]
?️《قَد جَعَلتُ عَلِیّاً عَلَماً لِلنَّاسِ فَمَنْ تَبِعَهُ کَانَ هَادِیاً》همانا حضرت علی علیه السلام را علم (نشانه هدایت) قرار داده ام که پیرو او هدایت می یابد.[3]
?️《یا محمد بِکَ وَ بِهِ وَ بِالْأَئِمَّهِ مِنْ وُلْدِهِ أَرْحَمُ عِبَادِی وَ إِمَائِی》ای محمد! به واسطه تو و علی علیه السلام و امامانی که از فرزندان تو هستند به بندگانم رحم می کنم.[4]
?️《أَلَا یَا مَلَائِکَتِی وَ سُکَّانَ جَنَّتِی بَارِکُوا عَلَی عَلِیِّ بْنِ أَبِی طَالِبٍ علیه السلام حَبِیبِ مُحَمَّدٍ صلی الله علیه و آله وَ فَاطِمَهَ بِنْتِ مُحَمَّدٍ صلی الله علیه و آله فَقَدْ بَارَکْتُ عَلَیْهِمَا》آگاه باشید ای فرشتگان و ساکنان بهشتم! همانا من علی علیه السلام حبیب محمد صلی الله علیه و آله و فاطمه دختر محمد صلی الله علیه و آله را مَجد و عظمت دادم و شما پیوسته نسبت به ایشان در این راستا باشید.[5]
?️《به یُقام دینی و تُنفذ احکامی》به واسطه علی علیه السلام دین و دستوراتم بر پا می شود.[6]
?️《وَ بِهِ اُحْیِی عِبَادِی وَ بِلَادِی》به واسطه علی علیه السلام بندگانم و سرزمین های خودم را احیا می کنم.[7]
?️ 《بِهِ یُمَیَّزُ حِزْبُ الشَّیْطَانِ مِنْ حِزْبِی》به واسطه حضرت علی علیه السلام حزب شیطان از حزب خودم مشخص می شود.[8]
?️《 لولا علی ما خلقت جنتی》اگر علی علیه السلام نبود، بهشتم را نمی آفریدم.[9]
?️《إِنَ عَلِیّاً إِمَامُ أَوْلِیَائِی》به طور یقین علی علیه السلام امامِ دوستان درگاه الهی است.[10]
?️《لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ نَبِیُ الرَّحْمَهِ وَ عَلِیٌ مُقِیمُ الْحُجَّهِ》معبودی جز الله نیست؛ محمد رسول خدا صلی الله علیه و آله و پیامبر رحمت و حضرت علی علیه السلام بر پا کننده حجت است.[11]
منابع:
۱. جواهر السنیه ، ص ۲۰۴.
۲. امالی صدوق، ص ۶۵۷.
۳. بحارالانوار، ج۳۹، ص ۲۵۳، ح ۲۴.
۴. امالی صدوق، ص ۶۳۲.
۵. روضه الواعظین، ج۱، ص ۱۴۵.
۶ . جواهر السنیه ، ص ۱۸۴.
۷. همان، ص ۴۶۵.
۸. بحارالانوار، ج۱۸، ص ۳۴۲.
۹. جواهر السنیه ، ص ۲۱۱.